Tuesday, May 8, 2007

Overwin je spreekangst in 21 dagen

5 technieken om je spreekangst te overwinnen

Angst voor spreken in het openbaar is voor velen van ons de realiteit van iedere dag. Een gesprek aanknopen met een onbekende lukt vaak nog wel. Iets zeggen tijdens een vergadering wordt al lastiger. Bij de gedachte aan een voorstelrondje breekt bij velen het zweet uit. En wanneer een toespraak moet worden gehouden, overweegt menigeen de auto tegen een boom te parkeren.

En dit is niet de angst van enkelingen. Amerikaans onderzoek (Burnley, Cross en Spanos) toont aan dat meer dan acht van de tien mensen in meer of mindere mate angst heeft voor spreken in het openbaar. Vier van de tien plaatst spreekangst in de top drie van zijn of haar persoonlijke angsten. Vaak zelfs boven angst voor een terroristische aanslag of angst voor de dood.

Psychologen noemen spreekangst een irreële angst. Een angst dus voor iets dat in wezen ongevaarlijk is. Het slechte nieuws is dat misschien wel tachtig procent van de mensheid bang is voor iets waar ze niet bang voor hoeven te zijn. Het goede nieuws is, dat een irreële angst heel goed te verhelpen is. Benjamin van Spijck (http://www.overwin-spreekangst.nl/) heeft een methode ontwikkeld waarmee spreekangst snel en grondig kan worden overwonnen: Overwin Spreekangst.

De methode Overwin Spreekangst is een 21-dagen programma, waarmee iedereen zijn spreekangst kan overwinnen. Het programma is gebaseerd op een unieke combinatie van ontspanningsoefeningen, technieken uit de psychotherapie en inzichten uit de neurologie. Juist de combinatie van deze technieken maakt de methode krachtiger dan de traditionele aanpak. De gebruikte technieken worden hieronder kort beschreven.

Cognitieve herstructurering is een techniek uit de cognitieve therapie, een van de grote stromingen binnen de psychotherapie. Cognitieve therapie is een behandelvorm die gebaseerd is op het idee dat psychische klachten of problemen voortkomen uit de wijze waarop mensen informatie selecteren en verwerken. Cognitieve herstructurering is gebaseerd op het feit dat een persoon met irreële angst, niet zo zeer angstig reageert op een situatie zelf, maar op de wijze waarop hij de situatie interpreteert. Dus met andere woorden, een mens bepaalt zelf voor een groot deel of hij iets als een probleem ziet en hoe zwaar dat probleem voor hem weegt. Dat bepalen gaat in een fractie van een seconde en er ligt vaak een heel complex van gedachtekronkels aan ten grondslag. Met cognitieve herstructurering leert men gedachtekronkels te vervangen door realistische positieve gedachten. Door inzicht en oefeningen leert men begrijpen dat angstgevoelens geen rationele reactie zijn op (de gedachte aan) spreken in het openbaar. Alleen het begrijpen al geeft het geweldige gevoel dat de angst kleiner wordt. Daarmee is de cursist klaar voor de volgende stap; imaginaire exposure.

Met behulp van imaginaire exposure zullen angstgevoelens ook daadwerkelijk verdwijnen. Het is een techniek uit de gedragstherapie, een tweede belangrijke richting binnen de psychotherapie. Uitgangspunt van gedragstherapie is dat ongewenst gedrag is aangeleerd en dus ook weer afgeleerd kan worden. Bij imaginaire exposure stelt de cursist zich bloot aan situaties die angst oproepen. Niet in werkelijkheid, maar in gedachten, in de veiligheid van de eigen omgeving. Er wordt gestart met een situatie die het minst angstig is en geleidelijk, als de cursist daar klaar voor is, werkt hij toe naar situaties die hem meer angst inboezemen. Door de vermijding te doorbreken, daalt de angst geleidelijk en raakt de cursist gewend aan voor hem moeilijke situaties.

Naarmate de angst van de cursist afneemt, zal de wens groeien om spreken in het openbaar uit te proberen. Maar dat is iets wat hij tot nu toe vaak vermeden heeft. De cursist zal zich dus een techniek eigen moeten maken, die helpt om op een natuurlijke manier een verhaal te vertellen of een presentatie te houden. Zo’n techniek is mindmapping.

Mindmapping is een manier van het organiseren en noteren van informatie, die goed aansluit bij het menselijke brein. Met mindmapping wordt informatie niet lineair opgeslagen, zoals we dat gewend zijn. Maar de informatie wordt in een logische structuur en zoveel mogelijk visueel opgeslagen. Neurologen zijn het er over eens dat dit een betere manier is om informatie overzichtelijk te maken en te onthouden. Door het maken van een mindmap wordt de presentatie in feite als een filmpje vastgelegd in het brein. Tijdens het geven van de presentatie, kan de spreker dan op een heel natuurlijke manier schakelen tussen hoofdlijnen en details. En presentaties kunnen vol vertrouwen uit het hoofd worden gegeven, omdat de informatie op een effectieve manier in het geheugen is opgeslagen.

Parcours visualisatie is een belangrijk onderdeel van de psychologische training van topsporters. Met deze techniek bereiden topsporters zich mentaal voor op een wedstrijd. Vooraf aan de wedstrijd nemen zij het parcours in gedachten een groot aantal keren door. En in dat parcours zien zij zichzelf goed presteren. Ze oefenen in hun brein de explosieve start waarmee ze direct op kop liggen. Ze beelden zich de krachtige slagen in die ze uitdelen. Ze voelen het meesterlijke doelpunt dat ze maken en genieten van het gejoel van het publiek. Door dit zo te doen bouwen ze in hun brein een gezonde positieve spanning op. Bovendien werken ze door veelvuldige herhaling aan hun routine.

Door deze techniek toe te passen bij het mentaal voorbereiden op presentaties, leren sprekers om positieve spanning op te bouwen waaronder zij het beste presteren. Vanaf dat moment dus geen verlammende spanning meer maar gedoseerde positieve spanning die de spreker helpt beter te presteren. Bovendient bouwt de spreker met parcours visualisatie routine op. Zodat hij tijdens de presentatie tijd en energie over heeft voor de interactie met zijn toehoorders.

Voor het doen van oefeningen voor het overwinnen van spreekangst is het belangrijk dat de cursist een situatie van volledige rust en kalmte kan oproepen. Naast yoga ademhaling wordt daarvoor Progressive Muscle Relaxtion (PMR) gebruikt. Met deze oefening, die gebruik maakt van principes uit de spierfysiologie, kan een situatie van diepe ontspanning worden bereikt. Met PMR worden alle spiergroepen een voor een aangespannen en ontspannen en wordt een toestand van volledige ontspanning bereikt.

Door het consequent volgen van het trainingsprogramma dat is gebaseerd op de combinatie van deze vijf technieken, kan iedereen zijn spreekangst overwinnen. In 21 dagen, in de veiligheid van de eigen omgeving.

Spreek makkelijk en vrij binnen 21 dagen
www.overwin-spreekangst.nl
http://www.overwin-spreekangst.nl/pages/cognitieve_herstructurering.php
http://www.overwin-spreekangst.nl/pages/imaginaire_exposure.php
http://www.overwin-spreekangst.nl/pages/mind_mapping.php
http://www.overwin-spreekangst.nl/pages/parcoursvisualisatie.php
http://www.overwin-spreekangst.nl/pages/progressive_muscle_relaxation.php
http://www.overwin-spreekangst.nl/sociale_fobie.htm